Dietetyka. Zdrowe żywienie

Zestawienia bibliograficzne

Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Przemyślu
Oprac. Elżbieta Krupa
Pracownik ds. Promocji

DIETETYKA. ZDROWE ŻYWIENIE
Zestawienie bibliograficzne w wyborze za lata 1990 – 2020
Wybrane materiały dostępne są w PBW w Przemyślu i/lub w filiach w Jarosławiu, Lubaczowie, Przeworsku


Druki zwarte:

  1. 101 produktów dla zdrowia i życia/ Grotto David W. .- Poznań : Vesper, 2010
  2. Aktywność fizyczna i odżywianie się jako uwarunkowania promocji zdrowia = Psychical activity and nutrition as the conditions for health promotion/ red. Ewa Szczepkowska, Marek Sokołowski .- Poznań : Wielkopolska Wyższa Szkoła Turystyki i Zarządzania, 2008
  3. Apteka żywności : nowe i niezwykłe odkrycia leczniczego działania żywności/ Carper Jean .- Poznań : "Vesper", 2000
  4. Atlas witamin : naturalne źródło zdrowia/ Marzena Pałasz, Ewelina Petzke .- Warszawa : "SBM", cop. 2018
  5. Autyzm i dieta : o czym warto wiedzieć/ Rosemary Kessick .- Warszawa : "Fraszka Edukacyjna", 2010
  6. Bromatologia : zarys nauki o żywności i żywieniu/ Gertig Henryk, Przysławski Juliusz .- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007
  7. Cała prawda o cholesterolu/ Sandra Cabot, Margaret Jasinska .- Warszawa : "Mada", 2007
  8. Co jeść przy cukrzycy/ Rusin Wiesława .- Bielsko Biała : "Dragon", 2013
  9. Co pomaga a co szkodzi : czy wiemy, co jeść?/ Warszawa : Reader's Digest Przegląd, 2000
  10. Co z czym? : prawidłowe łączenie pokarmów/ Dries Jan, Dries Inge .- Warszawa : "ABA", cop.2011
  11. Cukrzyca : jak z nią żyć? : poradnik pacjenta/ Drozd Dorota .- Warszawa : "RM", 2018
  12. Cukrzyca : przyczyna, przebieg, profilaktyka/ Radecka Iza .- Warszawa : Time S.A., 2019
  13. Cukrzyca? To już za mną! : jak prostymi metodami pokonać chorobę i odzyskać kontrolę nad zdrowiem?/ Youngberg Wes .- Mszczonów : Fundacja "Źródła Życia", cop. 2018
  14. Cukrzyca : zdrowa dieta/ oprac. Bożena Brudka .- Toruń : "Literat", 2012
  15. Dieta antymiażdżycowa/ Jakimowicz-Klein Barbara .- Wrocław : Wydawnictwo Astrum, 2015
  16. Dieta optymalna/ Kwaśniewski Jan, Chyliński Marek .- Warszawa : "WGP", 2000
  17. Dieta optymalna, dieta idealna/ Chyliński Marek, Kwaśniewski Jan .- Warszawa : "WGP", cop.2004
  18. Dieta w chorobach autoimmunologicznych : co jeść by czuć się lepiej?/ Gałęcka Mirosława .- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2019
  19. Dieta w chorobie Hashimoto/ Lewandowska Agata .- Warszawa : "RM", 2018
  20. Dieta w walce z rakiem : profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie/ Beliveau Richard, Gingras Denis .- Warszawa : "Delta W-Z", 2007
  21. Dieta życia : sposób naszego myślenia i to co jemy buduje nasze życie/ Błaszczyszyn Maja .- Warszawa : "Spar", 1991
  22. Dietetyka kliniczna/ Warszawa : Wydawnictwa Lekarskie PZWL, 2019
  23. Dietetyka : wybrane zagadnienia/ Bilek Maciej, Pasternakiewicz Anna Małgorzata .- Rzeszów : Uniwersytet Rzeszowski, 2014
  24. Dietetyka: żywienie zdrowego i chorego człowieka/ Ciborowska Helena, Rudnicka Anna, Ciborowski Artur.- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2012
  25. Dietoterapia/ Włodarek Dariusz, Lange Ewa, Kozłowska Lucyna, Głąbska Dominika .- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015
  26. Dietoterapia. 1/ Bawa Halilu Saeed .- Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2009
  27. Dziecięce menu dla całej rodziny : 160 przepisów na zdrowe i smaczne dania nie tylko dla dzieci/ Dagmar von Cramm .- Kielce : "Jedność", 2016
  28. Edukacja żywieniowa/ Contento Isobel R. .- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2018
  29. Filozofia zdrowia : kwaśne, surowe, zimne.../ Ciesielska Anna .- Puszczykowo : "Anna", 2007
  30. Fizjologia żywienia/ red. nauk. Hanna Krauss .- Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019
  31. Gotowanie : zdrowo, tanio, smacznie/ Zabert Arnold .- Warszawa : "Świat Książki", 1994
  32. Hashimoto : droga do uzdrowienia siebie/ Abramczyk Beata .- Warszawa : Edipresse Polska, 2018
  33. Hashimoto na widelcu/ Makarowska Magdalena .- Łódź : Feeria Wydawnictwo, 2019
  34. Higiena żywienia : podręcznik dla średnich szkół medycznych/ Szewczyński Jerzy, Skrodzka Zdzisława .- Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1990
  35. Jak jeść zdrowo! : zasady dobrego odżywiania/ Górnicka Jadwiga.- Warszawa : Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, 2013
  36. Jak pokonać Alzheimera, Parkinsona, SM i inne choroby neurodegeneracyjne : zapobieganie, leczenie, cofanie skutków/ Fife Bruce .- Białystok : "Vital", 2014
  37. Jak pokonać zaburzenia odżywiania u dzieci? : trening/ Bethany Teachman [i in], tł. Anna Kanclerz .- Gliwice: "Helion", 2007
  38. Jak ugryźć ADHD : kompletny przewodnik po dietach bezmlecznych i bezglutenowych : przepisy, porady, wskazówki : ponad 100 przepisów/ Compart Pamela J., Laake Dana Godbout .- Warszawa : "Foksal", cop.2015
  39. Jak zdrowo żywić rodzinę?/ Witkowska Sabina.- Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1987
  40. Jedz, co chcesz : sąd nad polskim stołem/ Naszkowska Krystyna .- Warszawa : "Agora", 2013
  41. Jelita wiedzą lepiej : jak zrewolucjonizować sposób odżywiania i zmienić od wewnątrz swoje ciało/ Mosley Michael .- Kraków : "Otwarte", 2018
  42. Jem intuicyjnie : rewolucyjny program, który działa/ Tribole Evelyn, Resch Elyse .- Gdańsk : Harmonia Universalis, 2013
  43. Jeść i być szczupłym : żywność sprzyjająca odchudzaniu/ Lamy Jutta, Zacker Christina .- Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 2000
  44. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu : praca zbiorowa/Czapski Janusz .- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2008
  45. Książka kucharska : 700 przepisów kulinarnych/ Kwaśniewski Jan, Kwaśniewski Tomasz .- Warszawa : "WGP", 2000
  46. Kuchnia dla dzieci : porady, zdrowe diety, 150 przepisów/ Jankowska Anna .- Bielsko-Biała : "Dragon", 2011
  47. Kuchnia i medycyna/ Aleksandrowicz Julian, Gumowska Irena .- Warszawa : "Watra", 2002
  48. Kuracja życia metodą dr Clark/ Clark Hulda Regehr .- Wrocław : "Mayapur", 2001
  49. Medycyna stylu życia/ red. nauk. Daniel Śliż, Artur Mamcarz .- Warszawa : PZWL Wydawnictwo Lekarskie, 2019
  50. Możesz wygrać z rakiem i alergią : porady praktyczne dla pacjentów/ Pić Janusz, Pić Barbara.- Skoczów : "Hizop", cop.2008
  51. Narzędzie dla szkół HEPS : przewodnik dla szkół dotyczący tworzenia szkolnej polityki zdrowego żywienia i aktywności fizycznej/ Simovska Venka.- Warszawa : Ośrodek Rozwoju Edukacji, 2014
  52. Nasze zdrowie a składniki odżywcze/ Szustakowska-Chojnacka Maria.- Toruń : "Mado", cop.2005
  53. Nie daj się zjeść grzybom Candida/ Janus Andrzej .- Warszawa : "IPS", 2011
  54. Niedożywienie a zdrowie publiczne/ pod red. Pawła Januszewicza, Artura Mazura, Jerzego Sochy.- Rzeszów : Uniwersytet Rzeszowski, 2011
  55. Normy żywienia człowieka : podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych/ red. nauk. Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak - Jachymczyk ; aut. Barbara Bułhak-Jachymczyk [i in.] .- Warszawa : Instytut Żywności i Żywienia : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2011
  56. Nowoczesna kosmetologia. T. 1, Detoksykacja, dieta, ruch/ Molski Marcin .- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2014
  57. Nowoczesna medycyna molekularna : zdrowie pochodzi z Twojego wnętrza/ Strunz Ulrich .- Białystok : "Vital", 2018
  58. Nowoczesne zasady odżywiania : przełomowe badanie wpływu żywienia na zdrowie/ Campbell T. Colin, Campbell Thomas M. .- Łódź : "Galaktyka", cop. 2011
  59. Ocena żywności i żywienia/ Gil Marian .- Rzeszów : Uniwersytet Rzeszowski, 2009
  60. Odchudzająca książka kucharska : według diety strukturalnej/ Bardadyn Marek .- Poznań : "Rebis", cop.2008
  61. Odchudzanie weekendowe/ Bardadyn Marek .- Poznań : "Rebis", cop.2007
  62. Odżywianie dla zdrowia : tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu/ Pitchford Paul.- Łódź : "Galaktyka", 2015
  63. Otyłość u dzieci i młodzieży/ red. nauk. Ewa Małecka-Tandera, Piotr Socha .- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2011
  64. Otyłość : zapobieganie i leczenie : porady lekarzy i dietetyków/ Jarosz Mirosław, Kłosiewicz-Latoszek Longina .- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop.2006
  65. Podstawy dietetyki/ pod red. Jacka Bujk .- Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2006
  66. Podstawy żywienia człowieka/ Flis Krystyna, Konaszewska Wanda .- Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2007
  67. Podstawy żywienia człowieka : podręcznik dla zasadniczej szkoły zawodowej/ Flis Krystyna, Konaszewska Wanda.- Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1994
  68. Podstawy żywienia i dietoterapia/ Peckenpaugh Nancy J. .- Wrocław : Elsevier Urban & Partner, 2015
  69. Podstawy żywienia klinicznego/ red. nauk. Lubos Sobotka ; współred. Simon P. Allison.- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007
  70. Poradnik dietetyczny : prawidłowa dieta receptą na zdrowie/ Jensen Bernard .- Warszawa : "Mada", 2000
  71. Poradnik dla rodziców tych dzieci, dla których jedzenie jest wrogiem/ oprac. Wioletta Tuszyńska-Bogucka, Jacek Bogucki .- Warszawa: Parpamedia Wydawnictwo Edukacyjne, 2011
  72. Powrót do życia czyli o stwardnieniu rozsianym i chorobach nowotworowych inaczej/ Peszko Beata .- Katowice : "Kos", 2010
  73. Problemy z nadwagą u dzieci : istota zagadnienia/ Portmann Rosemarie .- Kielce : "Jedność", 2007
  74. Próba ekologicznej oceny żywienia, żywności i składników pokarmowych/ Wiąckowski Stanisław Kazimierz.- Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1995
  75. Psychologia odżywiania się : od zdrowych do zaburzonych zachowań żywieniowych/ Ogden Jane.- Kraków : Uniwersytet Jagielloński, 2011
  76. Psychologia żywienia : wybrane zagadnienia/ Pilska Magdalena, Jeżewska-Zychowicz Marzena .- Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2008
  77. Rak, układ odpornościowy a odżywianie : poradnik dla pacjentów/ Konopka Peter .- Wrocław : MedPharm Polska, 2009
  78. Rola żywności i żywienia w profilaktyce i terapii chorób człowieka/ Fiedurek Jan .- Lublin : Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej, 2007
  79. Skuteczne odżywianie w treningu i sporcie/ Lafay Olivier.- Łódź : "JK", 2012
  80. Stop starzeniu ! Jak zachować młodość i cofnąć proces starzenia/ Carper Jean .- Poznań : "Vesper", 2009
  81. Sztuka umiaru/ Loreau Dominique .- Warszawa : "Czarna Owca", 2011
  82. Tabele witamin/ Muller-Nothmann Sven-David .- Warszawa : "RM", 2008
  83. Technologia żywności i żywienia/ Gil Marian, Głodek Elżbieta, Rudy Mariusz, Stanisławczyk Renata .- Rzeszów : Uniwersytet Rzeszowski, 2014
  84. Twój osobisty dietetyk/ Bogucka Agnieszka .- Warszawa : Buchmann, 2012
  85. Uciec przed rakiem : profilaktyka chorób nowotworowych dzięki diecie : na podstawie przełomowych odkryć Światowej Fundacji Badań nad Rakiem/ Gillie Oliver.- Warszawa : "Książka i Wiedza", cop.2000
  86. Układ krążenia a żywienie/ Borgman Małgorzata .- Wrocław : "Astrum", 2002
  87. Uzdrawianie żywnością : tybetański sposób na choroby cywilizacyjne/ Uberall Florian, Uberall Andrea .- Białystok : Vital Gwarancja Zdrowia, 2017
  88. Warzywny rock and roll : poradnik dla młodych wegetarian/ Pierson Stephanie .- Warszawa : Prószyński i S-ka, 2000
  89. Wegetarianizm : zalety i wady/ Borawska Maria Halina, Malinowska Magdalena .- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2015
  90. Witaminy i mikroelementy : przewodnik USP/ przeł. Piotr R. Burda, Małgorzata Gutowska-Jabłońska, Agata Rudowska.- Warszawa : Prószyński i S-ka, 1998
  91. Wspólne drugie śniadanie w szkole : poradnik dla dyrektorów i pracowników szkół oraz rodziców uczniów/ Woynarowska Barbara, Oblacińska Anna .- Warszawa : Ośrodek Rozwoju Edukacji, 2014
  92. Zaburzenia odżywiania : droga do wyzdrowienia/ Middleton Kate .- Kraków : "eSPe", 2009
  93. Zaburzenie koncentracji, nadpobudliwość to uleczalne choroby cywilizacyjne/ Oleszkiewicz Jerzy .- Warszawa : Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej. Zakład Wydawniczo-Poligraficzny, 1996
  94. Zachowania żywieniowe młodzieży w perspektywie edukacji zdrowotnej/ Buczak Agnieszka .- Lublin : Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej, 2014
  95. Zarys oceny żywienia/ Gronowska-Senger Anna .- Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2009
  96. Zasady i organizacja żywienia w turystyce/ Dominik Piotr .- Warszawa : Almamer Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 2011
  97. Zasady żywienia człowieka/ Kunachowicz Hanna, Czarnowska-Misztal Elżbieta, Turlejska Halina.- Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 2004
  98. Zasady żywienia człowieka : podręcznik dla technikum/ Kunachowicz Hanna, Czarnowska-Misztal Elżbieta, Turlejska Halina.- Warszawa : Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, cop. 2000
  99. Zdrowa dieta z ziołami/ Treben Maria .- Kraków : Wydawnictwo Esprit, 2018
  100. Zdrowa żywność a degradacja środowiska/ Żukowski Paweł .- Rzeszów : "Fosze", 1994
  101. Zdrowe i smaczne żywienie osób z cukrzycą i ich rodzin/ pod red. Jana Tatonia .- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2003
  102. Zdrowe tłuszcze w twojej diecie/ Scharffenberg John A. .- Budy Zasłona : Fundacja "Źródła Życia", 2015
  103. Zdrowie i uroda/ Radwańska Irena .- Białystok : "Printex", 2003
  104. Zdrowy apetyt : przewodnik po żywieniu od niemowlaka do nastolatka/ Jelonek Anna, Frontczak Dorota.- Warszawa : "Agora", 2015
  105. Zdrowy mózg : jak z pomocą składników odżywczych pokonać zaburzenia behawioralne, ADHD, autyzm, depresję, lęk, schizofrenię i chorobę Alzheimera/ Walsh, William E. .- Białystok : Wydawnictwo Vital, 2019
  106. Zmiana zachowań żywieniowych a profilaktyka zdrowotna/ Jeżewska-Zychowicz Marzena .- Warszawa : Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, 2011
  107. "Żyj bezpiecznie i zdrowo" : program profilaktyczno-wychowawczy edukacji zdrowotnej/ Kwiatkowska-Łozińska Mariola .- Kraków : "Impuls", 2007
  108. Żyjmy w zdrowiu czyli nowa piramida żywienia/ Kozłowska-Wojciechowska Małgorzata.- Warszawa : Prószyński i S-ka, cop. 2004
  109. Żywienie a zdrowie/ Kierebiński Czesław, Godlewska Zofia.- Warszawa : Państwowy Zakład Wydawnictw Lekarskich, 1986
  110. Żywienie : atlas i podręcznik/ Biesalski Hans Konrad, Grimm Peter, Nowitzki-Grimm Susanne.- Wrocław : Edra Urban & Partner, cop. 2015
  111. Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. 3/ Bertrandt Jerzy.- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012
  112. Żywienie człowieka : słownik terminologiczny/ Gertig Henryk, Gawęcki Jan .- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2014
  113. Żywienie dzieci/ Woś Halina, Staszewska-Kwak Anna.- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2012
  114. Żywienie osób w wieku starszym : porady lekarzy i dietetyków/ Jarosz Mirosław .- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2008
  115. Żywienie człowieka : podstawy nauki o żywieniu. T. 1/ Hryniewiecki Lech, Berger Stanisław .- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2011
  116. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2/ Białkowska Magdalena.- Warszawa : Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012
  117. Żywienie optymalne/ Kwaśniewski Jan .- Warszawa : "WGP", 1999
  118. Żywienie w sporcie/ Celejowa Irena.- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop.2008
  119. Żywienie w sporcie : kompletny przewodnik/ Bean Anita.- Poznań : Zysk i S-ka, cop.2008
  120. Żywienie w zdrowiu publicznym/ pod red. Pawła Januszewicza, Piotra Sochy, Artura Mazura.- Rzeszów : Uniwersytet Rzeszowski, 2009
  121. Żywienie : wpływ na zdrowie człowieka / Langley-Evans Simon .- Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, cop. 2014
  122. Żywienie, żywność a zdrowie/ Biernat Jadwiga.- Wrocław : "Astrum", 2001


Artykuły z czasopism:

  1. Cuda, nie diety / Katarzyna Klimek-Michno.// CHARAKTERY. - 2013, nr 7, s. 44-48 2013
  2. Czego nie wiemy o witaminie D? / Karolina Łagowska.// WYCHOWANIE FIZYCZNE I ZDROWOTNE. - 2015, nr 6, s.16-19
  3. Czy istnieje zdrowy zamiennik cukru białego? / Karolina Łagowska.// WYCHOWANIE FIZYCZNE I ZDROWOTNE. - 2015, nr 2, s. 18-21
  4. Czy "light" oznacza zdrowszy? / Karolina Łagowska.// WYCHOWANIE FIZYCZNE I ZDROWOTNE. - 2015, nr 4, s. 16-19
  5. Czy nadmierną nadpobudliwość można złagodzić dietą? / Karolina Łagowska.// WYCHOWANIE FIZYCZNE I ZDROWOTNE. - 2016, nr 1, s. 14-18
  6. Czy zaburzenia w cyklu miesiączkowym u młodych kobiet mogą być wynikiem nieprawidłowej diety? / Karolina Łagowska.// WYCHOWANIE FIZYCZNE I ZDROWOTNE. - 2016, nr 2, s. 19-22
  7. Delektuj się i jedz... mniej / Amy Novotney.// CHARAKTERY. - 2015, nr 3, s. 50-52 2015
  8. Dieta i doping starożytnych Greków / Maciej Rosiński.// MÓWIĄ WIEKI. - 2019, nr 3, s. 2
  9. Dieta śródziemnomorska - produkty roślinne / Paulin Moszczyński, Anna Serafin.// LIDER. - 2006, nr 6, s. 3-5
  10. Dobór produktów spożywczych w diecie odchudzającej / Edward Jabłoński.// WYCHOWANIE FIZYCZNE I ZDROWOTNE. - 2003, nr 5, s.27-30
  11. Dobra dieta to nie cud / Magdalena Jarzębowska.// CHARAKTERY. - 2015, nr 7, s. 44-47
  12. Drugie śniadanie ucznia : co zamiast kanapki? / Anna Nowak.// WYCHOWANIE FIZYCZNE I ZDROWOTNE. - 2017, nr 3, s. 27-30
  13. Dylematy na talerzu / Marion Nestle.// ŚWIAT NAUKI. - 2007, nr 10, s. 32-41
  14. Fitatu - czyli dieta pod kontrolą / Mikołaj Lasek.// WYCHOWANIE FIZYCZNE I ZDROWOTNE. - 2019, nr 3, s. 18-19
  15. Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych? : czyli o najpopularniejszych dietach odchudzających / Anna Nowak.// WYCHOWANIE FIZYCZNE I ZDROWOTNE. - 2017, nr 2, s. 26-29
  16. Niewolnicy diety / Magdalena Jarzębowska.// CHARAKTERY. - 2016, nr 4, s. 46-49
  17. Niezbędne i toksyczne. Cz. 2 / Magdalena Czołpińska.// BIOLOGIA W SZKOLE. - 2018, nr 2, s. 21-24
  18. Niezbędne i toksyczne / Magdalena Czołpińska.// BIOLOGIA W SZKOLE. - 2018, nr 1, s. 11-15
  19. Normy żywieniowe receptą na otyłość dzieci? / Anna Satel.// DYREKTOR SZKOŁY. - 2012, nr 6, s. 68-70
  20. Nowe zasady żywienia uczniów / Wojciech Kolanowski.// DYREKTOR SZKOŁY. - 2015, nr 8, s. 54-56
  21. Ortoreksja : życie na diecie / Sylwia Pawłowska.// REMEDIUM. - 2019, nr 3, s. 2-5
  22. Pokarm dla mózgu / Dina Fine Maron.// ŚWIAT NAUKI. - 2015, nr 10, s. 20-21
  23. Preferencje dietetyczne młodzieży uczącej się i studiującej. Badania empiryczne / Ligia Żmuda-Ziółek.// PRZEGLĄD NAUKOWY INSTYTUTU WYCHOWANIA FIZYCZNEGO I ZDROWOTNEGO. - Rzeszów. - 2000, t. 4, z. 1-2, s. 21-26
  24. Profilaktyka chorób cywilizacyjnych. Rola antyoksydantów roślinnych w diecie człowieka / Halina Mioduszewska, Józef Klocek, Elżbieta Kielak.// WYCHOWANIE W PRZEDSZKOLU. - 2012, nr 3, s. 14 - 21
  25. Program edukacyjno-profilaktyczny w zakresie występowania nadwagi i otyłości wśród młodzieży : program edukacyjno-profilaktyczny przeznaczony do realizacji w szkołach ponadgimnazjalnych / Magdalena Krzelowska.// WYCHOWANIE FIZYCZNE I ZDROWOTNE. - 2015, nr 2, s. 22-29
  26. Psychodietetyka dzieci i młodzieży / Paula Mamrot.// REMEDIUM. - 2019, nr 7-8, s. 14-15
  27. Samotni, choć razem / Zofia Dołęga.// CHARAKTERY. - 2018, nr 10, s. 16-25
  28. Trać wagę, ale z głową / Anna Miller ; tł. Paulina Chołda.// CHARAKTERY. - 2015, nr 10, s. 46-49
  29. Uzyskiwanie substancji aktywnych z przeterminowanych tabletek oraz suplementów diety / Andrzej Gunther.// CHEMIA W SZKOLE. - 2018, nr 6, s. 11-14
  30. W jaki sposób zapobiegać odwodnieniu podczas aktywności fizycznej? / Anna Nowak.// WYCHOWANIE FIZYCZNE I ZDROWOTNE. - 2016, nr 3, s. 21-25
  31. Zajęcia z psychodietetyki dla dzieci i młodzieży - c.d. / Ewelina Prędka-Pawlun. - 2019. // REMEDIUM. - 2019, nr 12, s. 16-18
  32. Zajęcia z psychodietetyki dla dzieci i młodzieży. Cz. 1 / Ewelina Prędka-Pawlin.// REMEDIUM. - 2019, nr 4, s. 21-24
  33. Zajęcia z psychodietetyki dla dzieci i młodzieży. Cz. 2 / Ewelina Prędka-Pawlun. - 2019. // REMEDIUM. - 2019, nr 7-8, s. 16-19
  34. Zdrowo i po polsku / Małgorzata T. Załoga.// WIEDZA I ŻYCIE. - 2006, nr 12, s. 20-24

Autor: Elżbieta Krupa